Следвайте Гласове в ТелеграмИнвестиционните банки и мениджърите на активи имат изключително

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИнвестиционните банки и мениджърите на активи имат изключително
Коментари Харесай

Възможността за рецесия в САЩ хвърли пазарните залози за 2024 г. в хаос

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат извънредно разнообразни прогнози за фондовите пазари и валутите за 2024 година, отразявайки дълбокото разцепление по това дали американската стопанска система ще навлезе в дълго чакана криза и ще повлече света със себе си, написа Ройтерс.

Липсата на консенсус измежду анализаторите е в внезапен контрастност с преди година, когато множеството чакаха криза в Съединени американски щати и бързи намаления, които не се материализираха. Най-голямата стопанска система в света се разшири с 5,2% през третото тримесечие тази година.

Разделенията тази година доведоха до най-разнообразни прогнози за посоката на главните лихви в Съединени американски щати и по какъв начин световните активи, които се въздействат от дейностите на Федералния запас, ще се показват.

Затова пазарните участници се готвят за неравномерно начало на новата година след мощен растеж предишния месец както на акциите, по този начин и на облигациите въз основа на краткосрочния консенсус, че инфлацията и главните лихви вървят твърдо надолу.

„ Независимо дали Съединени американски щати осъществят твърдо или меко кацане, те ще преобладават пазара “, споделя Соня Лауд, основен капиталов шеф в Legal & General Investment Management.

„ Наративът още не е явен “, прибавя тя, отбелязвайки, че в случай че настоящите прогнози за лихвите „ се трансформират доста, това ще сътвори и забележителна волатилност “.

Данните за търговията с варианти демонстрира, че вложителите стават все по-заинтересовани да защитят портфейлите си от идната нараснала волатилност на фондовия пазар.

Всички дружно... или пък не

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвиждат приблизително напредък от 1,2% на американската стопанската система.

Макар че анализаторите са обединени към мнението, че най-агресивният цикъл на стягане на лихвите от Фед от десетилетия ще докара до закъснение, те са разединени по това дали 2024 година ще включва и няколко тримесечия на икономическо стесняване, което може да докара до намаление на лихвите и да отслаби $.

Най-големият управител на активи в Европа Amundi в този момент чака криза в Съединени американски щати през първата половина на 2024 година, което значи, че групата е с отрицателна позиция към $ и харесва активи на разрастващите се пазари.

На валутните тържища японската йена ще бъде „ светлият лъч “ на пазара, защото се чака Японската централна банка най-сетне да излезе от ултрахлабавата парична политика, споделя основният капиталов шеф на Amundi Винсент Мортие.

Йената се търгува към 147 йени за $, не прекомерно надалеч от 30-годишното дъно.

Morgan Stanley обаче не чака криза и счита, че Фед ще продължи да покачва лихвите и през идната година. Тя счита, че показателят на $ ще доближи до 111 пункта, еврото ще поевтинее до 1 $, а йената ще се възвърне едва до 142 йени за $.

Акциите – нагоре или надолу?

За американските акции, които движат международните фондови пазари, анализаторите също са разединени от позиция на позицията им дали ще има мощна криза.

„ Някои песимисти към момента имат вяра, че в случай че [силната рецесия] не се е случила тази година, ще се случи идната “, разяснява ръководителят на тактиката за търговия в Citi Стюарт Кайзер.

Deutsche Bank чака слаба криза в Съединени американски щати през първата половина на 2024 година и зашеметяващите 175 базисни пункта понижение на лихвите, а по-ниските разноски за заеми ще избутат S&P 500 до 5100 пункта. Индексът тази година записва растеж от 19% до 4567 пункта.

JP Morgan счита криза за допустима и S&P да завърши 2024 година на равнище от 4200 пункта, a Goldman Sachs чака стеснен риск за криза.

Оценките на фондовите анализатори за облагата на S&P 500 сега са най-разпръснатите от пандемията от COVID-19, съгласно Blackrock Investment Institute (BII).

LGIM, която ръководи активи на стойност към 1,5 трлн. $, залага по-малко на акциите и чака спад в Съединени американски щати, споделя Лауд.

В същото време някои вложители се реалокираха оттатък дебата за стопанската система на Съединени американски щати, с цел да потърсят други благоприятни условия.

Лука Паолини, основен пълководец в Pictet Asset Management, споделя, че огромният залог на компанията е за растежи на европейските акции, които съгласно тях са подценени.

Облигациите се завръщат

Повечето стопански анализатори са съгласни, че ускорението на международната инфлацията е завършило. Дали това значи трагични намаления на лихвите, които като цяло усилват цените на облигациите, до момента в който доходността спада, не е нещо, по което вложителите също имат единно мнение.

Гигантът в облигациите PIMCO вижда вероятността за криза в Съединени американски щати на равнище от 50% и предлага притежаването на държавен дълг вместо акции.

Стратезите в HSBC предвиждат 3% рентабилност по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги до края на 2024 година по отношение на 4,3% сега.

Ейдриън Грей, световен основен капиталов шеф в Insight Investment Management, обаче споделя, че пазарите на държавни облигации към този момент са се раздвижили прекомерно бурно.

„ Очакваме Фед, Европейската централна банка и Английската централна банка да понижат (лихвите) от към третото тримесечие на идната година “, споделя той.

„ В момента пазарите на държавни облигации отразяват в цените освен това от това “, прибавя той, прогнозирайки, че доходността ще се увеличи „ малко “ оттук насетне.

Инфо: investor.bg

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР